GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések 2016


Összeállításunkban, kérdés-felelet formában is áttekinthetjük a pályázókat leggyakrabban érintő kérdéseket (az elejére vettük az újításokkal kapcsolatban esetlegesen felmerülő kérdéseket).

Milyen képek nevezhetőek a Fekete-fehér kategóriába? • Ide olyan képeket várunk, amelyek - kihasználva a fekete-fehér technika lehetőségeit - hatékonyan emelik ki a témát és a kompozíciót. A kép tartalma meg kell, hogy feleljen a pályázat többi kategória egyikének.

Fekete-fehér képpel melyik kategóriába nevezhetek? • Bár ezeknek a képeknek külön kategóriát tartunk fenn, a pályázó saját döntése alapján bármely kategóriába nevezheti a fekete-fehér képét.

Milyen oldalarányú képekkel lehet nevezni? Nagyon sokfélével! Értelemszerűen figyelembe kell vennünk azt, hogy a pályamű - sikeres szereplés esetén - kiállítható, ill. a könyvben szerepeltethető legyen, ezért arra kérjük a pályázókat, hogy törekedjenek a szabványos, vagy ahhoz közeli oldalarányok használatára. A képfeltöltő felületen ezeket megadtuk, és feltöltő rendszer segít is ebben.

Hány képet küldhetek be? Kategóriánként maximum 5 képpel lehet nevezni - de összesen 25 db képpel lehet pályázni. Az ifjúsági kategóriába összesen 10 képpel lehet nevezni. A Werk kategóriába a maximum 25 képen felül lehet még, max. 5 képet feltölteni.

Milyen képek nevezhetőek az “Állatok a saját környezetükben” kategóriába? Ebbe a kategóriába nem feltétel a viselkedés! Itt olyan esztétikus képekkel lehet nevezni, ahol az állat látható a saját jellegzetes, vagy éppen atipikus környezetében, és a környezet nagy hangsúlyt kap a képen. Ezeket a képeket “habitus-képeknek” szokták emlegetni a természetfotósok.

Milyen képek nevezhetőek a Werk kategóriába? Fotósokat munka közben ábrázoló képekkel lehet nevezni. Szempontok az érdekesség, humor, extrém, meglepő helyzetek. Ebben a kategóriában nincs díjazás, a zsűri a legjobb képeket kiállításra javasolja.

A repülőgépek fényeit az éjjeli fotóknál el lehet távolítani? A kérdésre „nem” a válasz. A kép tartalmát nem lehet módosítani!

Karcokat, szennyeződésekkel mi a teendő? Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont lehetőség van az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítására: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por. A víz alatti felvételeknél a fentieken kívül megengedett a dóm- vagy síkablakra tapadt szennyeződés és becsillanások eltávolítása. A búvármerülés során készülő képek retusálása kapcsán a kiírás nem engedi meg vízben lebegő és "becsillanó szemcsék" utólagos eltávolítását!

Fakó, vagy túlszaturált a képem. Mi lesz? Nem kell aggódni. Elsősorban nem ez dönti el a kép továbbjutását. Ha mégis ezen múlna, akkor, a zsűri megnézi az eredeti file-t. A képfeldolgozás során történő beavatkozások elfogadásáról, mértékéről és természetességéről a zsűri dönt.

Miért kérdezi a kiíró, hogy fizetős lesből készült-e a kép? Ez a kérdés kizárólagosan statisztikai okokat szolgál. A pályázat szempontjából sem előnyt, sem hátrányt nem jelent, ha valaki fizetős lesből készítette az adott képet.

Mit jelent, hogy "vadon élő állat"? Minden kategóriában követelmény, hogy az egyes állat- és növényfajokról készült felvételek vadon élő példányokat ábrázoljanak természetes környezetükben, azaz a beküldött felvételek természetes körülmények között készüljenek, hiteles mondanivalót tükrözzenek, és etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatóak! A „vadon élő állat” fogalom azokra az állatokra is vonatkozik, amelyek olyan bekerített területen élnek, ahol jelen van az adott állatfaj természetes ragadozója, vagy az adott területen a vadállomány természetes szaporulatot produkál. és rendszeres vadászattal végzik az állományszabályozást.

Mi a célszerű munkafolyamat a pályázat előkészítésekor figyelembe véve a továbbjutáskor szükséges munkát is? Az eredeti kamerafile-ból (raw,NEF, jpg) teljes felbontású tif-et készítünk, amit megvágunk az előírt legközelebbi szabványos képaránynak megfelelően, megtesszük a megengedett módosításokat, majd ebből legalább 7 megapixel felbontású, maximális minőségű (minimális tömörítettségű) jpg képet készítünk, ráélesítünk a konvertált, kicsinyített képre (a felbontáscsökkentés a kép lágyulásával jár, ezért ezt célszerű és szabad megtenni) majd azzal pályázunk. Továbbjutás esetén az eredeti kamerafile-t és a vágott TIF képet kérjük a pályázati oldalra feltölteni, amint azt jelezzük. (Az eredeti az esetleges ellenőrzésre, a tif a kiállítás nyomtatott képéhez szükséges.) • Röviden: RAW --> TIF --> vágott Adobe RGB TIF --> kicsi sRGB jpg (max minőség) --> élesítés --> pályázat feltöltés

Meddig lehet nevezni?

Nevezni 2016.május 19. 23:59-ig lehet.

Hogyan lehet nevezni? Nevezni csak az etf.naturart.hu weboldalon lehet, online feltöltéssel.

Mennyibe kerül a nevezés? A nevezési díj 5000 Ft - kivéve a naturArt tagoknak, és az ifjúsági kategóriában pályázóknak, akiknek 2500 Ft - amit postautalványon vagy banki átutalással kell a nevezési határidő végéig (2015. május 17 éjfél) befizetni. Az utalvány vagy átutalás megjegyzés sorába ne felejtsük el beírni a regisztrációs kódunkat és a nevünket. pl.: Minta János, 1234 (a szám a saját adatok menüpont alatt megtalálható). A nevezési díjak beérkezését a pályázat lejártakor egyeztetjük a pályázók listájával. Esetleges eltéréseket előbb email-en aztán telefonon próbáljuk orvosolni. A pályázati díj elmaradása esetén mindent megteszünk a probléma kiküszöbölése érdekében. Esetleges technikai problémák nem okozhatnak automatikus kizárást.

Hogyan tudhatom meg, hogy a nevezési díjam megérkezett-e? Bejelentkezés után a Fizetés menüpontban. Csak az tudja lezárni a pályázatát, akinek beérkezett a nevezési díja. Mi folyamatosan figyeljuk a naturArt megadott bankszámláját és szinte real-time módon frissítjük a pályázathoz kapcsolódó pénzmozgásokat. Nevezési díj beérkezésének határideje: legkésőbb 2016. május 17.-én 23:59

Hány évesen nevezhetek? Van-e korhatár? Nincs korhatár a pályázaton. Az Ifjúsági kategóriába nevezni maximum 18 éves korig lehet (akik 1998. május 1. után születtek).

Milyen díjakat kaphatok? Minden kategóriában a zsűri I. és II. díj esetében pénzjutalmat vagy tárgynyereményt, III. díj esetében oklevelet ítél meg. A legjobb portfolióval nevező pályázónak a zsűri az Év Természetfotósa címet ítéli oda. Az Ifjúsági kategóriában legjobb portfólióval szereplő fotós az Év Ifjú Természetfotósa címet nyeri meg. A kategória győztes képek közül a zsűri által kiválasztott legjobb fotó az Év Természetfotója díjat érdemli ki. Ezeken kívül minden évben több különdíj is gazdára talál a díjakat felajánlók jóvoltából.

Kik bírálják el a képeket? Dr. Kalotás Zsolt - természetfotós, Az Év Természetfotósa 2001 (a zsűri elnöke) Bánkuti András - Digitális Fotó Magazin főszerkesztője, fotóriporter, Pulitzer-emlékdíjas Dombovári Tibor - Az Év Természetfotósa 2002 Heltai Csaba - National Geographic magazin művészeti vezetője Kármán Balázs - fotóművész, Az Év Természetfotósa 1993, 1994, 1996, 2000 Kőműves Kata - AFIAP fotóművész Suhayda László - természetfotós

Mi történik a nyertes/kiállított képeimmel? A kiállításra került képek nagyítva lesznek, könyv formában megjelennek, majd vándorkiállításként fogják egy évig járni az országot. A pályázati nevezéssel hozzájárul a szerző a pályázat rendezvényeivel kapcsolatos anyagokban való megjelenéshez, nem tarthat igényt szerzői jogdíjra. A dia eredetiket a szerzők természetesen visszakapják.

Milyen formátumban, milyen kiterjesztésű fájlokkal nevezhetek? Pályázni csak olyan JPEG formátumú képekkel lehet, (sRGB színprofillal) amelyek diából vagy eredeti módosítatlan kamera fájlból készültek és csak abban az esetben, ha a pályázó ezeket be is tudja mutatni a kiíró kérésére.

Mekkora méretben, hány megapixeles kamerát használhatok? Minimum 7 megapixeles kamerával.

Mekkora méretű JPEG képpel lehet nevezni? A beküldött JPEG képek felbontása minimum 7 megapixel legyen.

Milyen adatokat kell még megadnom képenként? A pályázati feltöltő oldal pontos útmutatót ad erre vonatkozóan.

Hogyan nevezzem el a fájlokat? Ezzel nem kell foglalkozni, a pályázat lezárásával a rendszer automatikusan kódolja át a képek nevét, amely néven a zsűrizés és a közvetítés történik. A zsűri így anonim módon kezeli a képeket, azaz nem lehet tudni, hogy éppen kinek a képét bírálja el.

Állatkertben, vadasparkban készült képekkel nevezhetek-e? Nem.

Hol tudok nevezni? Az etf.naturart.hu weboldalon.

Meg tudom nézni a zsűrizést? Igen, 2016. június 4.-én és 25.-én a pályázat második és harmadik fordulóját megtekinthetik online az etf.naturart.hu weboldalon.

Mikor tudhatom meg a pályázat eredményeit? A pályázat döntője és az eredmények titkosak. Kihirdetés 2016. november 8-án a pályázat kiállítás megnyitóján lesz.

Hogy ellenőrizhetem a feltöltött képeimet és a pályázatomat? A képek kategóriánként, könnyen áttekinthető formában láthatóak a nevezési oldalon, a Pályázati anyagaim cím alatt. Az anyag a beadási határidő végéig megváltoztatható, ezért a pályázók részére pályázati anyagukról ellenőrző levelet vagy egyéb jelentést nem küldünk.

Ha probléma merül fel, milyen segítségre számíthatok? Az általánosnak tűnő kérdésekre az etf.naturart.hu pályázati oldal Fórumában válaszolunk, egyedi kérdésekre a Kapcsolat menüpont alatt lehet feltenni kérdéseket.

Külföldi utaláshoz szükséges bank kódjait szeretném tudni! • IBAN szám: HU83109180010000003104710000 • Swift kód: BACXHUHB

Kifogás, panasz, fellebbezés A pályázati szabályok megsértésének vélelme esetén a kiírónak címzett, a zsűrizés 2. fordulójának lezárása utáni 5. napig megküldött email-ben kell jelezni a kérdéses kép számát és a kifogásolás indokát. Email cím: etf@naturart.hu A kérdéses kép sorsáról 5 napon belül döntés születik. A zsűri szakmai-etikai döntései ellen nem lehet jogorvoslattal élni.

Gépház üzenetek

Tisztelt Látogatók!

A pályázat a július 2-i zsűrizéssel lezárult.

A naturArt Facebook oldalán (https://www.facebook.com/naturArt.hu) megtekinthetők a kiállításra bejutott képek és a fotoklikk.live oldalán a teljes zsűrizési folyamat felvételről (http://fotoklikk.live/etf2016/).

Találkozzunk a november 8-i díjátadó ünnepségen!

2016 július 4, 16:27
Névadó támogató: Saubermacher


Főtámogató: Canon Hungária


Médiatámogató: FotoKlikk.Live