GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések

 

Összeállításunkban, kérdés-felelet formában is áttekinthetjük a pályázókat leggyakrabban érintő kérdéseket (az elejére vettük az újításokkal kapcsolatban esetlegesen felmerülő kérdéseket).

  

Lehet-e ezen a pályázaton fizetős lesben készült képpel pályázni? 

Igen lehet! Sőt szinte bármilyen díjat és különdíjat meg lehet vele nyerni! 

Egyetlen korlátozás van: Az ilyen képpel nyert pont nem számít bele "Az év természetfotósa" címért folyó versenybe. A kiíró szándéka az, hogy "Az év természetfotósa" címet olyan fotós nyerje el, aki a saját, valódi teljesítményének, természetismeretének köszönhetően készít jó képeket.

Hangsúlyozzuk, hogy a pályázatra beküldött képek zsűrizésének módját a most bevezetett változások semmilyen módon nem befolyásoljákAz "egyéni teljesítmény" jelölése a képeknél a zsűri számára nem látható, így nem része a képértékeléseknek és nem is jelent előnyt a képek kiválasztásánal, a kategóriadíjak és különdíjak megállapításánál.

A zsűrizés lezárása után az összesített eredményt (= „Az év természetfotósa” cím nyertesét)  a kiíró az így jelölt képekből állapítja meg.

Ha saját magam állítom fel, építem a lest, és itt készítek jó képeket, akkor azokkal pályázhatok-e? 

Természetesen! Az ilyen képekkel bármilyen díjat, különdíjat meg lehet nyerni, sőt: még "Az év természetfotósa" cím elnyeréséért folyó versenybe is beszámítanak!  

 

Milyen képek nevezhetőek a Fekete-fehér kategóriába?

Ide olyan képeket várunk, amelyek - kihasználva a fekete-fehér technika lehetőségeit - hatékonyan emelik ki a témát és a kompozíciót. A kép tartalma meg kell, hogy feleljen a pályázat többi kategória egyikének.

 

Fekete-fehér képpel melyik kategóriába nevezhetek?

Bár ezeknek a képeknek külön kategóriát tartunk fenn, a pályázó saját döntése alapján bármely kategóriába nevezheti a fekete-fehér képét.

 

Milyen oldalarányú képekkel lehet nevezni?

Bármilyennel! A kiíró semmilyen megkötést sem tesz a képarányok tekintetében, de jelzi a pályázók felé, hogy a jobb szállíthatóság érdekében a kiállításra kerülő képek közel azonos méretű, 2:3 arányú kartonokra lesznek nyomtatva. Így az ettől az aránytól eltérő képek esetén a képek tetején-alján fekete csík lesz majd látható.

 

Hány képet küldhetek be?

Felnőtt kategóriában beküldhető pályaművek maximális száma: legfeljebb 30 kép, valamint 10 további kép a mobil kategóriában.

 

Egy kategóriában beküldhető pályaművek maximális száma: legfeljebb 10 kép.

 

Az ifjúsági kategóriában beküldhető pályaművek maximális száma: legfeljebb 15 kép, és az ifjúsági korú versenyzők is küldhetnek 10 további képet a mobil kategóriába.

 

 

Milyen képek nevezhetőek az “Állatok a saját környezetükben” kategóriába?

Ebbe a kategóriába nem feltétel a viselkedés! Itt olyan esztétikus képekkel lehet nevezni, ahol az állat látható a saját jellegzetes, vagy éppen atipikus környezetében, és a környezet nagy hangsúlyt kap a képen. Ezeket a képeket “habitus-képeknek” szokták emlegetni a természetfotósok.

 

Milyen képek nevezhetőek a Werk kategóriába?

Fotósokat munka közben ábrázoló képekkel lehet nevezni. Szempontok az érdekesség, humor, extrém, meglepő helyzetek. Ebben a kategóriában nincs díjazás, nem is számítanak be a beküldhető maximum 30 képbe, és a fődíj pontok kiszámításába sem. A zsűri a legjobb képeket kiállításra javasolja.

 

A repülőgépek fényeit az éjjeli fotóknál el lehet távolítani?

A kérdésre „nem” a válasz. A kép tartalmát nem lehet módosítani!

 

Karcokat, szennyeződésekkel mi a teendő?

Képelemek eltávolítása vagy hozzáadása nem megengedett, viszont megengedett az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák, például a fényérzékelőre tapadt por, szennyeződés miatt a képen megjelenő foltok eltávolítása. A víz alatti felvételeknél a fentieken kívül megengedett a dóm- vagy síkablakra tapadt szennyeződés és a becsillanások eltávolítása. Szintén  engedélyezett a lencsehibák (pl. vignettálás, kromatikus aberráció) javítása.

 

Fakó, vagy túlszaturált a képem. Mi lesz?

Nem kell aggódni. Elsősorban nem ez dönti el a kép továbbjutását. Ha mégis ezen múlna, akkor, a zsűri megnézi az eredeti file-t.

A képfeldolgozás során történő beavatkozások elfogadásáról, mértékéről és természetességéről a zsűri dönt.

 

Mit jelent, hogy "vadon élő állat"?

Minden kategóriában követelmény, hogy az egyes állat- és növényfajokról készült felvételek vadon élő példányokat ábrázoljanak természetes környezetükben, azaz a beküldött felvételek természetes körülmények között készüljenek, hiteles mondanivalót tükrözzenek, és etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatóak!

A „vadon élő állat” fogalom azokra az állatokra is vonatkozik, amelyek olyan bekerített területen élnek, ahol jelen van az adott állatfaj természetes ragadozója, vagy az adott területen a vadállomány természetes szaporulatot produkál. és  rendszeres vadászattal végzik az állományszabályozást.

 

Mi a célszerű munkafolyamat a pályázat előkészítésekor figyelembe véve a továbbjutáskor szükséges munkát is?

Az eredeti kamerafile-ból (raw, NEF, jpg) teljes felbontású tif-et készítünk, amit megvágunk az előírt legközelebbi szabványos képaránynak megfelelően, megtesszük a megengedett módosításokat, majd ebből legalább 7 megapixel felbontású (hosszabbik oldal min. 3000 pixel!), maximális minőségű (minimális tömörítettségű) jpg képet készítünk, ráélesítünk a konvertált, kicsinyített képre (a felbontáscsökkentés a kép lágyulásával jár, ezért ezt célszerű és szabad megtenni) majd azzal pályázunk. Továbbjutás esetén az eredeti kamerafile-t és a vágott TIF képet kérjük a pályázati oldalra feltölteni, amint azt jelezzük. (Az eredeti az esetleges ellenőrzésre, a tif a kiállítás nyomtatott képéhez szükséges.)

  • Röviden: RAW --> TIF --> vágott Adobe RGB TIF --> kicsi sRGB jpg (max minőség) --> élesítés --> pályázat feltöltés

Azok a pályázók, akik a pályázati oldalon nem járultak hozzá képeik utólagos, szakértő által történő feldolgozásához, azok számára a feltöltendő TIFF fájl hosszabbik oldala 7800px. Akik hozzájárultak, azok a pályázatra beadott képből készítsenek TIFF file-t, és azt töltsék fel.

 

Meddig lehet nevezni?

Nevezni 2024. június 9. 20:00-ig ((este 8 óra!)) lehet.

 

Hogyan lehet nevezni?

Nevezni csak az etf.naturart.hu weboldalon lehet, online feltöltéssel.

 

Mennyibe kerül a nevezés?

A nevezési díj 7000 Ft. naturArt tagoknak, és az ifjúsági kategóriában pályázóknak 3500 Ft – amit banki átutalással kell befizetni úgy, hogy az 2023. május 10, 20.00-ig érkezzen be a naturArt 10918001-00000031-04710000 számlájára. Az utalvány vagy átutalás megjegyzés sorába ne felejtse el beírni a regisztrációs kódot és a pályázó nevét. pl.: Minta János, 1234 (a szám a saját adatok menüpont alatt megtalálható).

Paypal fizetés esetén a nevezési díj beérkezésének határideje: 2024 június 9-én, 20:00

A nevezési díjak beérkezését a pályázat lejártakor egyeztetjük a pályázók listájával. Esetleges eltéréseket előbb email-en aztán telefonon próbáljuk orvosolni. A pályázati díj elmaradása esetén mindent megteszünk a probléma kiküszöbölése érdekében. Esetleges technikai problémák nem okozhatnak automatikus kizárást.

 

Hogyan tudhatom meg, hogy a nevezési díjam megérkezett-e?

Bejelentkezés után a Fizetés menüpontban. Csak az tudja lezárni a pályázatát, akinek beérkezett a nevezési díja. Mi folyamatosan figyeljuk a naturArt megadott bankszámláját és szinte azonnal frissítjük a pályázathoz kapcsolódó pénzmozgásokat. Nevezési díj beérkezésének határideje: legkésőbb 2024 június 9-én 20:00

 

Hány évesen nevezhetek? Van-e korhatár?

Nincs korhatár a pályázaton. Az Ifjúsági kategóriába nevezni maximum 18 éves korig lehet (akik 2006. május 1. után születtek).

 

Milyen díjakat kaphatok?

Minden kategóriában a zsűri I., II., III. díj esetében pénzjutalmat vagy tárgynyereményt, ítél meg.

A legjobb portfolióval nevező pályázónak a zsűri az Év Természetfotósa címet ítéli oda. Az Ifjúsági kategóriában legjobb portfólióval szereplő fotós az Év Ifjú Természetfotósa címet nyeri meg.

A kategória győztes képek közül a zsűri által kiválasztott legjobb fotó az Év Természetfotója díjat érdemli ki.

Ezeken kívül minden évben több különdíj is gazdára talál a díjakat felajánlók jóvoltából.

 

Ki nyerheti el a fődíjat, “Az év természetfotósa” kitüntető címet?

„Az Év Természetfotósa 2024” fődíj odaítélése:

Az értékelésben csak az "Egyéni teljesítmény" jelöléssel ellátott képek vesznek részt. Egyéni teljesítménynek számít az a fotó, ami a pályázó önálló munkájának eredményeképpen jött létre, nem pedig mások által előkészített feltételek mellett, illetve azok felhasználásával.

Pontozási rendszer "Az Év természetfotósa 2024" cím odaítéléséhez:

Az Év Természetfotója: 5 pont; kategória első díj: 4 pont; kategória második díj: 3 pont; kategória harmadik díj: 2 pont.

A pontok összesítése során +1 pontot kap a Tájkép kategóriában 1., 2., és 3. helyezést elért képek, amennyiben az a Kárpát-medencei ökorégióban készültek és + 1 pontot érnek a Zsűri által megítélt különdíjas felvételek is.

A fődíj odaítélése az alapján történik, hogy egy adott szerző a pályázaton kiosztott összes pontszám hány százalékával rendelkezik, valamint az összes kiállított kép hány százalékát készítette. A két százalék összege adja a pályázaton elért eredményt. A legmagasabb értéket elérő szerző nyeri el „Az Év Természetfotósa” díjat. (Az ifjúsági és Werk kategória képei nem vesznek részt a végeredmény számításban.)

Az Év Természetfotója 2024” díjat a Zsűri által legjobbnak ítélt kategóriagyőztes felvétel kapja.

 

Kik bírálják el a képeket?

A  Zsűri tagjai: 

Dr. Kalotás Zsolt - természetfotós, Az Év Természetfotósa 2001 (a Zsűri elnöke)

Bánkuti András - Digitális Fotó Magazin főszerkesztője, Pulitzer-emlékdíjas fotóriporter,

Dombovári Tibor, többszörös díjnyertes búvárfotós, Az Év Természetfotósa 2002-ben

Fáth Péter, természetfotós, a naturArt elnöke,

Kármán Balázs, természetfotós, négyszer nyerte el „Az Év Természetfotósa” díjat

Kőműves Kata - többszörös díjnyertes, EFIAP díjas természetfotós

ifj. Vitray Tamás - főszerkesztő, National Geographic Magyarország

 

 

Mi történik a nyertes/kiállított képeimmel?

A kiállításra kiválasztott képekből professzionális nagyítás készül. Ezeket először Budapesten állítjuk ki, majd vándorkiállításként egy évig járni fogják az országot. A képekből  minden évben “Az év természetfotói” c. könyv is készül.  A pályázati nevezéssel hozzájárul a szerző a pályázat rendezvényeivel kapcsolatos anyagokban való megjelenéshez, nem tarthat igényt szerzői jogdíjra. A dia eredetiket a szerzők természetesen visszakapják.

 

Milyen formátumban, milyen kiterjesztésű fájlokkal nevezhetek?

Pályázni csak olyan JPEG formátumú képekkel lehet, (sRGB színprofillal) amelyek diából vagy eredeti módosítatlan kamera fájlból készültek és csak abban az esetben, ha a pályázó ezeket be is tudja mutatni a kiíró kérésére.

 

Mekkora méretben készítsem a képeket, hány megapixeles kamerát használhatok?

A lehető legnagyobb méretben, lehetőleg tömörítetlen, azaz RAW formátumban. Minimum 7 megapixeles kamerát.

 

Mekkora méretű JPEG képpel lehet nevezni?

A beküldött JPEG képek felbontása minimum 7 megapixel legyen, úgy, hogy a hosszabbik oldal min. 3000 pixel legyen.

 

Milyen adatokat kell még megadnom képenként?

A pályázati feltöltő oldal pontos útmutatót ad erre vonatkozóan.

 

Hogyan nevezzem el a fájlokat?

Ezzel nem kell foglalkozni, a pályázat lezárásával a rendszer automatikusan kódolja át a képek nevét, amely néven a zsűrizés és a közvetítés történikA zsűri így anonim módon kezeli a képeket, azaz nem lehet tudni, hogy éppen kinek a képét bírálja el.

 

Állatkertben, vadasparkban készült képekkel nevezhetek-e?

Nem.

 

Hol tudok nevezni?

Az etf.naturart.hu weboldalon.

 

Meg tudom nézni a zsűrizést?

Igen, 2024. június 22-én és július 6-án a pályázat második és harmadik fordulóját megtekinthetik online az etf.naturart.hu weboldalon.

 

Mikor tudhatom meg a pályázat eredményeit?

A pályázat döntője és az eredmények titkosak. Kihirdetés 2024. novemberében, a pályázat kiállítás megnyitóján lesz. Az érintettek két héttel a döntő után fognak értesülni az érintettségről.

 

Hogy ellenőrizhetem a feltöltött képeimet és a pályázatomat?

A képek kategóriánként, könnyen áttekinthető formában láthatóak a nevezési oldalon, a Pályázati anyagaim cím alatt. Az anyag a beadási határidő végéig megváltoztatható, ezért a pályázók részére pályázati anyagukról ellenőrző levelet vagy egyéb jelentést nem küldünk.

 

Ha probléma merül fel, milyen segítségre számíthatok?

Az általánosnak tűnő kérdésekre az etf.naturart.hu pályázati oldal Fórumában válaszolunk, egyedi kérdésekre a Kapcsolat menüpont alatt lehet feltenni kérdéseket.

 

Külföldi utaláshoz szükséges bank kódjait szeretném tudni!

  • IBAN szám: HU83109180010000003104710000
  • Swift kód: BACXHUHB

 

Kifogás, panasz, fellebbezés

A pályázati szabályok megsértésének vélelme esetén a kiírónak címzett, a zsűrizés 2. fordulójának lezárása utáni 5. napig megküldött email-ben kell jelezni a kérdéses kép számát és a kifogásolás indokát. Email cím: etf@naturart.hu A kérdéses kép sorsáról 5 napon belül döntés születik.

A zsűri szakmai-etikai döntései ellen nem lehet jogorvoslattal élni.